marți, 1 februarie 2011

Mirosul Lumii de Radhika Jha


 Devenit bestseller in tara natala a autoarei, India, romanul spune povestea unei tinere pe care viata o poarta la Paris, unde traieste un puternic sentiment de instrainare, dar unde adierea exotica a frumusetii ei ii va deschide calea spre mirajul civilizatiei.

"Scrisul ei este stralucitor, necenzurat, senzual. Alaturi de ea, poti redescoperi Parisul, frumusetea lui, farmecul si capcanele lui, cu un ochi hoinar, ochiul celuilalt, un strain caruia i-ar placea un ragaz de o clipa departe de mirosul exilului." Le Figaro

"O carte de debut fascinanta, presarata cu pasaje filosofice pe care le descoperi ca pe acele monede din prajiturile de Craciun, asemeni romanului Vagabond prin Paris si Londra al lui Orwell." India today

"Probabil nici un indian de la Ruskin Bond incoace n-a mai folosit o limba engleza atat de frumoasa." The Statesman 


Despre autor: Radhika Jha


RADHIKA JHA s-a nascut in anul 1970 la Delhi. A studiat antropologia la Amherst College din Massachusetts si a obtinut o diploma de master in stiinte Politice la Universitatea din Chicago. A colaborat la Hindustan Times si Business World. Descopera apoi Franta, unde locuieste o buna perioada de timp, si Elvetia ? ca stagiara la ONU, dupa care se intoarce in Bombay. Aici, se implica in activitatea Fundatiei Rajiv Gandhi. Astazi, traieste la Delhi.
Este una dintre tinerele sperante ale literaturii indiene contemporane, situandu-se exact la confluenta literaturii indiene traditionale cu cultura occidentala. Mirosul lumii, romanul ei de debut, a fost apreciat deopotriva de public si de critica, obtinand prestigiosul premiu Guerlain in 2004, la Paris. Volumul sau de povestiri The Elephant and the Maruti (2003) s-a bucurat, de asemenea, de un succes binemeritat.

Un comentariu:

Cristina Drafta spunea...

Am citit cartea prin toamna...este interesanta, profunda dar nu oricine o poate intelege.
Parerea mea este ca uneori a fost previzibila, mai ales inceputul, iar la anumite parti chiar m-a pierdut.Sfarsitul a fost ciudat, dar pot sa spun ca e o carte deosebita.