marți, 2 aprilie 2013

Recenzie Spulbera-ma de Tahereh Mafi


Aceasta carte mi-a fost oferita de Libris, o librarie online, spre recenzie. In plus, se mai poate gasi si o gama variata de carti in limba engleza. "Spulbera-ma" poate sa fie comandata de aici.
_______________________

"Spulberă-mă" are un mesaj puternic emoțional ce reușește să-ți capteze atenția. Nu am mai citit de mult timp o carte cu o asemenea plăcere. Paginile zburau, iar eu mă identificam și mai mult cu povestea creată de Tahereh Mafi.
 Cartea are ceva aparte, are un personaj fascinant, puternic și pus în evidență foarte bine de către autoare. Povestea are o tentă sensibilă, dar în același timp descoperim un joc periculos ce-și schimbă regulile o dată cu mișcările personajelor noastre.
 Ideea cărții este unică, faptul că atingerea lui Julliette este mortală, iar viața ei s-a bazat doar pe respingere și izolare ne face să ne gândim la un personaj cu dizabilități, marcat profund, fără personalitate ce nu se poate adapta în lumea reală, în schimb ea este perfect normală.
 Toată durerea pe care a acumulat-o de-a lungul anilor a făcut-o să iubească cu pasiune, să profite de fiecare mângâiere și îmbrățișare. Gândurile ei sunt curate, exprimarea sa are o naturalețe aparte însă atunci când meditează asupra unui aspect important, mintea sa se chinuie să accepte realitatea, astfel în același timp fiind o nebunie totală în capul ei.
 Mi s-a părut fascinant personajul Warner și obsesia sa pentru Juliett. Într-o anumită măsură am prins drag de el, chiar dacă acesta este personajul negativ. Într-o clipă era tandru și interesat de bunăstarea ei, că mai apoi să o supună testelor lui maniace și să o facă să sufere.
 Încrederea nu este un punct cheie al romanului, deseori având impresia că personajele nu sunt ceea ce par, Adam fiind unul dintre ele. Mi s-a părut a fi un personaj cameleonic, indecis, dar în același timp destul de hotărât. Deși avem multe detalii despre el în carte, făcându-ne să știm într-un fel totul despre el și să îl îndrăgim, tot am impresia că a rămas ceva nespus și ascunde un mare secret.
 Cuplul format dintre Julliette și Adam va trebui să pornească în aventura vieții lor și să lupte împotriva celor ce au distrus orașul. Acum, o dată evadați, nimic nu mai pare a sta în calea lor, însă vestea șocantă că Julliette s-ar putea să nu fie singura ființă umană ce posedă un "dar" special care are menirea de a îi rănii pe cei din jurul ei, dă toate planurile peste cap.  

 Din punctul meu de vedere, “Spulbera-ma” este genul de carte pe care ori o iubești, ori o urăști.

 Editura: Leda
 Notă: 5/5

3 comentarii:

Annein spunea...

Buna recenzia ta, mi-a starnit curiozitatea de a citi cartea. Multumim pentru recomandare :)

Cristian spunea...

Multumin pentru recomandare, va invit si pe www.macmackids daca vreti sa va intoarce-ti in lumea copilariei!
Succes!

Cristian spunea...

Scuze site-ul era macmackids.ro!
Succes!