miercuri, 11 septembrie 2013

Recenzie Sub aceeasi stea de John Green

Aceasta carte mi-a fost oferita de Libris, o librarie online spre recenzie. Aici se poate gasi si o gama variata de carti in engleza.
______________________

"Sub aceeași stea" abordează un subiect ce reprezintă, în zilele noastre, o mare problemă. Și anume cancerul. Nu trebuie să deți o anumită maturitate, pentru a înțelege cartea, sau să te afli într-o situație asemănătoare personajelor, pentru a reuși să te sensibilizeze. 
 Deși punctul culminant trece ca și neobservat, cartea nu este deloc una simplă. Aparent, povestea captivează cititorul prin simplele relatări ale lui Hazel, o eroină ce a fost lovită de această maladie. Sunt descrise lucrurile simple, cotidiene, care, pentru un om normal ar fi chiar banale, însă pentru cineva aflat în situația ei sunt foarte prețioase. Tocmai acest lucru m-a ținut prinsă de poveste. Este ceva ușor de citit, sensibil, care mi s-a părut că decurge normal. Viața reală este dură, iar cartea ajută să ne împăcăm cu această situație.
 Ce nu mi-a plăcut însă la poveste a fost că relația dintre Hazel și Augustus a apărut de nicăieri, totul petrecându-se foarte repede. Totuși mi-a plăcut că autorul a pus accent pe apariția lui Augustul în roman, având o descriere puternică ce m-a ajutat să îmi formez o idee despre el. 
 Însă personalitatea lui începuse să se modeleze după nevoile lui Hazel, iar acest lucru îmi dădea impresia că Augustus dispărea din peisaj prea devreme.  
 De asemenea, John Green a pus accent pe parcursul poveștii, pe ideea imortalității. Crezul lui fiind regăsit în majoritatea replicilor personajelor. Acesta fiind de idee că cel sau cea care părăsește lumea este nevoit să lase un lucru semnificativ în urmă, pentru ca ceilalți să aibă de ce se agăța după plecarea lui și pentru a se dovedi că nu a trăit degeaba pe acest pământ. Mi s-a părut interesant, ușor obsesiv și în cele din urmă m-a făcut să înțeleg. 
 În concluzie, "Sub aceeași stea" de John Green este o carte ce spune un adevăr, fără a se încerca să îl ascundă sub preș, realitatea fiind deseori foarte fasinanta, crudă și imprevizibilă. Poveștile personajelor ne ajută să înțelegem și să acceptăm mai bine această boală ca o parte din lumea noastră, iar pentru a o putea ataca, trebuie să o percepem drept un dușman, pe care îl cunoaștem mai întâi bine, iar apoi vom știi cum să-l doborâm.
 
 Hazel: “Totul este fragil și trecător , dragă cititorule, dar, cu acest leagăn, copiii vor cunoaște suișurile și coborâșurile vieții omenești cu blândețe și în siguranță și, de asemenea, s-ar putea să învețe și cea mai importantă lecție din lume: nu contează cât de tare îți iei avânt, nu contează cât de sus ajungi, tot nu poți să mergi până la capăt.” 
 
 Notă:4/5
 Editura: Trei

  

Niciun comentariu: