luni, 3 decembrie 2012

Recenzie Semnul de P.C. Cast si Kristin Cast

Adăugaţi o legendă

"Semnul" este primul volum din seria Casa Nopții, pe care mi l-am dorit mereu să îl citesc. Nu a fost o carte excepțională, însă a fost o carte bună ce nu regret că am citit-o. Se diferențiază de celelalte cărți ce au ca subiect vampirii, prin unicitate, prin idei noi aduse de autoare. Sunt puși în altă situație, iar lumea lor este complet diferită față de cum ne-am obijnuit noi cu aceste creaturi mitologice.

 Mi-aș fi dorit să fie tradusă într-un alt mod, deoarece pe tot parcursul cărții simțeam că îi lipsește ceva, deși cartea a avut tot ce îi trebuie. 

 Povestea se învârte în jurul lui Zoey Redbird care primește Semnul Nopții, iar viața ei aparent normal de până atunci se transformă radical când este pe cale să devină vampir. Vampirii sunt cunoscuți în oraș, nu sunt un mit, iar toate ființele umane îi reneagă. De aceea ei sunt instruiți în academia Casa Nopții, unde trec prin tranformare și sunt învățați să se adapteze noului mod de viață.

 Aici acest concept nu reprezintă ideile cu care am fost noi obijnuiti până acum, deoarece ei se transformă după ce primesc Semnul, de la o zeiță și nu toți acceptă tranformarea, așa că moartea pentru unii este inevitabilă. 

Lumea lor nu este înconjurată doar de moarte și sânge, avem parte și de magie. Aceste idei cu vampirii ce au control asupra elementelor naturii și au puteri depline asupra magiei, i-a adus un mare plus cărții prin originalitate. Mi-a plăcut cum a evoluat povestea, cum am văzut eu evoluția personajului nostru Zoey, ce mi s-a părut puțin egocentrică la început, însă la final foarte înverșunată și hotărâtă să se sacrifice pentru ceilalți având un destin întunecat și necunoscut de nimeni. 

 În timp ce treceam prin poveste, nu am putut să nu mă gândesc o mare parte din timp la seria "Cercul secret" făcând o paralelă cu seria "Casa Nopții", deși aparent nu au nicio legătură, toate ritualurile vampirilor și magia ce i-au înconjurat mi-a dat impresia că aș citi o carte cu vrăjitori.

"Semnul" este o carte ce are idei bune, dar și mai puțin bune, o carte ce rămâne ca o amintire plăcută, însă nu una care ne impresionează pe deplin. Totuși este de apreciat că ea se deosebește și iese din tipar datorită acestui plus de originalitate pe care îl are.
 
 Editura: Litera
 Notă: 4/5 

3 comentarii:

Anonim spunea...

Sper sa nu te deranjeze daca semnalez cateva greseli. Poti si sa stergi comentariul daca vrei, nu il postez ca sa il vada lumea, ci doar ca sa il citesti tu. Am uneori tendinte de grammar nazi, mai ales cand e vorba de bloguri de carte, unde e cu atat mai important sa scriem corect.

- "a fost o carte bună ce nu regret că am citit-o" - "ce"="care", ceea ce transforma propozitia in "a fost o carte bună care nu regret că am citit-o" Trebuie un "pe" in fata: "pe care", altfel e gresita formularea;

- "obisnuit" nu "obijnuit". Stiu ca FB & Messenger language e la putere, dar in contextul unei recenzii de carte, parca nu mai suna la fel de bine..

- "moartea pentru uni este inevitabilă" - unii;

- "elementelor naturi" - naturii

Inca o data, nu as vrea sa te superi, ci sa consideri comentariul meu drept un sfat prietenesc ^_^

Cristina Criss spunea...

Eu consider comentariul unul constructiv, nu am de ce sa il sterg, intr-adevar sunt greselile mele pe care mi le asum, insa nu intotdeauna am timpul necesar sa trec recenzia printr-un filtru pentru a o corecta. De multe ori am in vizor pasajele la care trebuiesc aduse unele imbunatatiri, insa "trec peste". Imi mai scapa o litera, o cratima, o virgula etc. "se intampla si la case mai mari" ca sa zic asa. :)
Chiar daca timpul meu este limitat si din cate observi am inceput sa postez din ce in ce mai greu (nu-mi place deloc), nu este o scuza pentru mine. Sunt o persoana ce respecta limba romana si incerc pe cat posibil sa arat asta prin introducerea diacriticilor in recenzii, a limbajului coerent si a textelor cu cat mai putine greseli gramaticale, uneori lipsesc litere sau sunt adaugate in plus, din neatentie se intampla multe lucruri.
In fine, mai bine vorbim despre cartea pe care am prezentat-o in aceasta postare (cu sau fara greseli :) ) Si nu, nu m-am suparat, n-as avea de ce. :D

Anonim spunea...

Am remarcat ca scrii cu diacritice, de asta m-am si gandit ca acorzi atentie chestiilor de genul acesta. Si mie imi este foarte greu sa imi corectez textele imediat dupa ce le scriu. De obicei, cand le corectez imediat nu remarc nimic in neregula. Dar daca le citesc a doua zi, incep sa corectez de zor :))
Cat despre carte..am citit-o acum cativa ani in format e-book si stiu ca nu m-a impresionat destul incat sa mai caut si celelelalte volume. Exact cum ai spus si tu..e draguta, dar parca nu iti ramane in minte ca fiind ceva "wow". Dar mi-am luat-o saptamana trecuta cu revista si daca cei de la Litera vor continua sa publice toata seria in formatul asta, o sa ii mai dau o sansa. Si o sa recitesc si acest prim volum, poate, poate acum o sa aiba alt impact :)