vineri, 11 ianuarie 2013

Recenzie Fata de hartie de Guillaume Musso


"Fata de hârtie" este o carte romantică, care îmbină realitatea cu ficțiunea, dar în același timp face o paralelă între cele două. 
 Mi-a plăcut cum autorul a reușit să pună în evidență defectele omenirii, abuzurile pe care societatea le face și măștile de perfecțiune ale oamenilor care devin într-un anumit moment instabile și lasă crudul adevăr să iasă afară.
 Asta încearcă Guillaume Musso să ne arate în cartea sa, cu ajutorul personajului Tom, un tânăr scriitor ce-și pierde imaginația, descoperim scările sociale ale lumii, diferența între viața unuia ce trăiește în mizerie și viața altuia care deși are tot ce-și poate dori, sufletul său este mizerabil. 
 Cine ar fi crezut că un personaj dintr-o carte poate prinde viață și poate interacționa în lumea reală? Acțiunea se învârte chiar în jurul acestui personaj misterios, ce a evadat din cărțile scriitorului Tom și își face simțită prezența în viața lui. Iar Tom are nevoie de acest lucru, are nevoie să creadă în incredibil pentru a nu se afunda și mai mult în întuneric. 
 
Billie este o tânără femeie foarte reală pentru un personaj dintr-o carte, la această concluzie ajunge Tom împreună cu cei doi prieteni ai lui, Carole și Milo, iar pentru ca ea să trăiască, scriitorul nostru trebuie să-și regăsească imaginația și să-și continue povestea din cărți, mai precis universul lui Billie.
 Mi-a plăcut mult personajul ei și mi-a dat multe semne de întrebare, pe care le-am rezolvat abia la sfârșitul cărții. Povestea între Tom și Billie s-a transformat și în ceva frumos, o iubire imposibilă, frumoasă, tulburătoare. Finalul este cel care a adus această carte pe culmile succesului, răsturnările de situație sunt inimaginabile și nimic nu e ceea ce pare. Știm doar un lucru, ficțiunea a fost întotdeauna ficțiune, iar realitate a reușit să scoată la suprafață și un strop de perfecțiune.
 
 Cartea are tot ce trebuie pentru a prinde cititorii în filele ei, realitatea pe care o descrie Guillaume nu reprezintă doar tragedia ce se transformă în durere. Durerea este esențială pentru a pune lucrurile în mișcare și pentru a evolua. Imaginația lui Tom a însemnat ceva pentru toată lumea, a pornit de la un fapt real, l-a făcut să reușească să se ajute pe el, dar și pe cititorii lui care evadau în cărțile sale. 
 
 Notă: 4.5/5
 Editura: All
  

Un comentariu:

Diana Citeste spunea...

Foarte frumoasă recenzia. Am făcut și eu o recenzie pentru această carte, pentru cei interesați. https://dianacitesteblog.wordpress.com/blog/