luni, 30 ianuarie 2012

Recenzie Maitreyi de Mircea Eliade


Romanul Maitreyi m-a facut sa ma gandesc la multe aspecte ale vietii. Cred ca asta mi-a placut cel mai mult la el. Personajul Maitreyi, este atat de simplu, dar totodata complicat, nu stim sigur la ce sa ne asteptam. Ea este foarte naiva si totul poate deveni un joc in mintea ei, dar intr-un singur moment ar putea sa se transforme intr-o femeie matura ce cunoaste toate aspectele vietii. Este complicata si uluitoare, cel putin la aceasta concluzie a ajuns Allan, un tanar ce este gazduit in casa lui Narendra Sen, tatal frumoasei bengaleze.
Curand acesta ajunge sa ii cunoasca pe membri familiei, sa le invete obiceiurile si limba, timp de aproape un an cat va sta la ei. De asemenea o urmareste indeaproape pe Maitreyi si se chinuie cu raspunsul la intrebarea "Oare m-am indragostit?".
Povestea este intr-adevar frumoasa, dar si trista. Acestia nutresc sentimente profunde, unul fata de celalalt si le este greu sa aiba o relatie. Totul intamplandu-se in 1929, cand familiile isi maritau fetele de tinere, cu persoane necunoscute, iar ele nu aveau niciun drept sa se indragosteasca de altcineva.. Maitreyi a stiut asta, insa dupa mult timp in care a incercat sa ignore sentimentele fata de Allan, s-a lasat prada iubirii ce i-o purta. Cei doi au tinut relatia in secret, insa la un moment dat inevitabilul s-a produs si Allan a fost izgonit din casa.
Ce va mai pot spune, decat faptul ca finalul este surprinzator, dar nu neasteptat. M-a deranjat faptul ca este lasat oarecum in aer si chiar vroiam sa vad ce va face acum Maitreyi, dupa fapta pe care a "comis-o" pentru ca parintii sa o dea afara din casa si ea sa fie alaturi de Allan.

Nota: 4/5

Niciun comentariu: