miercuri, 4 aprilie 2012

Recenzie De veghe in lanul de secara de J. D. Salinger


Cartea mi-a fost oferita de libraria online Libris. In plus aceasta va pune acum la dispozitie si o gama variata de carti in engleza.

"De veghe în lanul de secară" nu a fost așa cum mă așteptam. Cartea aceasta încearcă să ne arate confruntările unui adolescent cu probleme ce are impresia că nu este înțeles de nimeni și nu se poate stabili într-un singur loc. Acesta oricât ar încerca să se integreze într-un colectiv nu reușește și da greș de fiecare dată.

Holden a fost dat afară din 4 școli până acum. Nu își dădea interesul deloc și nu încerca să facă ceva pentru a schimba situația, deși era un adolescent foarte isteț. Tipul adolescentului problematic se află și în zilele noastre. Schimbările prin care trecem fiecare în această perioadă ne este prezentată în carte, unii dintre noi indentificandu-se mai mult sau mai puțin cu Holden.

Ei bine, acesta fiind dat afară și din a 4-a școală cu câteva zile înainte de vacanță de iarnă, hotărăște să stea prin New York o perioadă pentru a nu trezi suspiciuni părinților lui. Personajul lui este delăsător, nu conștientizează uneori pericolele în care se află și în majoritatea timpului are accese de nebunie ce sunt greu înțelese de cititor, iar aventurile prin care va tot trece, vor continua pe durata a câtorva zile de explorare a orașului.  

Opiinile celor care au citit acesta carte sunt extrem de diferite. Am observat că a primit punctaje maxime sau chiar foarte slabe din partea unora. De cele mai multe ori, iau naștere fel de fel de controverse, fiecare înțelegând altfel mesajul care a vrut să îl transmită cartea. Nu pot să spun că am înțeles pe deplin mesajul, în principiu, nu mi s-a părut profundă, nu scoate la iveală mai multe aspecte importante ale vieții, această scoate la iveală doar momentele critice din viața adolescentului Holden. Cum am spus și mai sus, unii se identifică mai mult sau mai puțin cu el, dar ceea ce a vrut să spună autorul este faptul că fiecare suferim schimbări majore în viață în această perioadă și simțim uneori că nu suntem înțeleși, iar o parte dintre noi ne cufundăm tot mai mult în prăpastie și nu ne înțelegem viața sau rostul ei.
De aceea recomand cartea, cei care o vor citit vor reflecta asupra a ceea ce a vrut aceasta să ne arate și fiecare dintre noi vom avea impresia că ne-a transmis cu totul și cu totul alt mesaj.

 Editura: Polirom
 Notă: 4/5

6 comentarii:

Andreea-Cristina spunea...

Imi place recenzia,avand in vedere ca mi-ai oferit o ''cheie'' spre aceasta carte. Mi s-a spus la scoala ca trebuie sa o citesc si chiar ma gandeam sa o iau. Multumesc pentru informatii...:D

Cristina Criss spunea...

Cu placere Andreea. Daca o vei citi ai putea sa revi aici cu o parere, sunt chiar curioasa cum o sa ti se para tie cartea si cum ai inteles mesajul transmis de ea.

Unknown spunea...

Mi-am cumparat si eu de curand aceasta carte. Inca nu m-am apucat sa o citesc, dar sper sa fie frumoasa.

Anonim spunea...

Mie chiar mi-a placut aceasta carte, desi nu ma regasesc in totalitate in ea.Este adevarat ca autorul se refera la faptul ca suferim schimbari majore in aceasta perioada si simtim uneori ca nu suntem intelesi.Dupa aprerea mea, cartea merita citita!:)

Ana Scutareanu spunea...

parerea* :d

Anonim spunea...

Frumoasa recenzie.