joi, 1 martie 2012

Recenzie Anna Karenina de Lev Tolstoi



O lume perfectă pe dinafară și totuși cu multe imprefectiuni pe dinăuntru. Într-o înaltă societate cei mai respectați și onorabili oameni sunt cei care ascund cele mai rușinoase secrete.
 Încă de la începutul romanului ne este prezentată infidelitatea între soți, și anume între Daria Alexandrovna și Stepan Arkadici. Din punctul meu de vedere totul începe din momentul în care Anna este nevoită să vină la cei doi pentru a-i împăca. Aici îl întâlnește prima dată pe Vronski.
Majoritatea întâmplărilor din carte îi are în centrul atenției pe cei doi, care se vor îndrăgosti unul de celălalt. Însă iubirea lor va crea multe probleme și îi va rănii pe cei din jurul lor. În roman mai avem de asemenea personaje esențiale, sau victime colaterale . Cum ar fi Kitty, ce a fost părăsită de Vronski, Levin și Karenin, soțul Annei. Pot spune despre Karenin, deși un om înțelept, că onoarea este foarte importantă pentru el. Acest lucru se explică cu acceptarea infidelității Annei. Deși conștient de relația pe care ea o avea cu Vronski, el nu recurge la nimic pentru a opri această faptă, Tolstoi arătându-ne și în acest episod că imaginea de familie contează, iar Anna va fi în continuare privită perfectă, împreună cu soțul ei extrem de inteligent.
 Finalul va limpezi parțial lucrurile și în privința celorlalte personaje, Kitty cu Levin, Daria cu Stepan și chiar Vronski cu Anna, ce le va fi cunoscută povestea de câțiva oameni.
 În concluzie, Lev Tolstoi, ne arată în cartea sa, că aparențele înșeală de cele mai multe ori, iar iubirea este un esențial al vieții ce nu poate fi ignorat.

Editura: Polirom
 Notă: 4/5

Niciun comentariu: