sâmbătă, 14 mai 2011

Voci de Ursula le Guin


În chiar anul naşterii lui Memer, frumosul oraş Ansul a fost cucerit de o armată şi, de atunci, preoţii acesteia i-au prigonit pe toţi cei care îndrăzneau să iubească scrisul şi cititul. Toţi cei care erau prinşi având cărţi asupra lor erau degrabă condamnaţi la moarte. Intoleranţa alzilor, care cred într-un singur Zeu al Focului, faţă de cultura politeistă a celor din Ansul stă la baza acestui nou roman din seria Cronicile Ţinuturilor din Apus.
Voci este povestea maturizării lui Memer, o fată de şaptesprezece ani, dar este şi mult mai mult decât atât. Îi veţi cunoaşte pe locuitorii oraşului Ansul, care iubesc învăţătura, pacea şi egalitatea. În casa fostului Lord-al-căilor, Memer descoperă o bibliotecă secretă, în care sunt păstrate ultimele cărţi. Alături de Lordul-căilor, Memer va învăţa să descifreze cuvintele, să le pătrundă înţelesul şi să îşi accepte darul de a fi vocea Oracolului.
Când marele povestitor şi poet Orrec, alături de soţia lui, îmblânzitoarea de animale Gry, sosesc în Ansul, la invitaţia Gandului (conducătorul forţelor cotropitoare ale oraşului), soarta li-i scoate în cale pe Memer şi pe Lordul-căilor.
Voci poate fi privită ca o parabolă pentru multe dintre problemele actuale. La început, interzicerea cărţilor pare a fi tema principală, dar e de fapt doar un simptom al unei probleme mai profunde – opresiunea. Expunând foamea de cunoaştere şi de poveste şi punând întrebări despre forma şi momentul potrivit pentru o revoltă, Ursula le Guin subliniază importanţa păcii şi cooperării.
Bazată pe unele întâmplări şi personaje din Daruri, prima carte a Cronicilor Ţinuturilor din Apus,Voci cuprinde eroi nedeclaraţi, magie, conducători puternici, prietenii ce se formează pe neştiute şi o înfruntare între bine şi rău.
E o carte care vă va pune în mod sigur pe gânduri. 

Niciun comentariu: