marți, 8 februarie 2011

DERVISUL SI MOARTEA de Mesa Selimovic


Poate cineva departat si necunoscut va citi insemnarile mele neobisnuite, si ma tem ca nu va intelege totul, caci pare-se exista cu adevarat un fel anume de a gandi al dervisilor despre ei si despre aceasta lume, in care tot ce e al nostru atarna de altii.
Dervisul si moartea, celebrul roman incarcat de poezie al scriitorului bosniac Mesa Selimoviæ, capodopera care i-a adus autorului sau notorietatea internationala, rescrie povestea fascinanta a unui colt de Balcani, unde etniile, religiile si conflictele istoriei par sa-si fi impletit pentru totdeauna destinele.
Sfarsit de secol XVIII, in vechiul oras Sarajevo, aflat sub stapanire otomana. Cinstea, meditatia si intreaga credinta a tanarului dervis Ahmed Nurudin sunt tulburate de torturarea si moartea fratelui sau nevinovat. Suferinta este greu de indurat si cere razbunare. Dar revolta pe care o pune la cale ascetul musulman il va conduce pe un drum neasteptat.

Un comentariu:

Earnest spunea...

Am citit acest roman în anii studenției. Nu am știut că s-a reeditat. Îl recomandat tinerilor, care nu a auzit de acest scriitor și de roman, pentru că merită citit, pentru că le îmbogățește cultura și spiritul.
Earnest