joi, 3 februarie 2011

ZGOMOTUL ALB de Don DeLillo


 Zgomotul alb, roman negru, citadin si sociologic, apartine unuia dintre cei mai mari scriitori americani in viata, si exploreaza mai multe teme care au aparut in cea de-a doua jumatate a secolului trecut - consumismul excesiv,  saturatia produsa de mass-media, intelectualismul in cautarea noutatii, conspiratiile secrete, dezintegrarea si reintregirea familiilor, si virtutile potential pozitive ale violentei umane.
Toate corespondentele secrete care se stabilesc in roman converg spre un punct de o tensiune extrema: moartea. (De altfel, la un moment dat autorul a avut in vedere si titlul "Cartea americana a mortilor".) Viata lui Jack Gladney, seful catedrei de hitlerologie de la un colegiu american, este ritmata de zgomotul de fond al automobilului, al masinii de spalat, al televizorului si al sloganurilor publicitare, iar dupa aparitia norului toxic, si al spaimei de moarte, perceputa de Jack ca un sir nesfârsit si ingrozitor de zgomote albe.

"O carte extraordinar de amuzanta despre un subiect serios, combinând fara nici un efort comedia sociala, calamitatea, fictiunea si filosofia..." Daily Telegraph

"[Zgomotul alb] e despre frica, moarte si tehnologie. O comedie, desigur." Don DeLillo, 1984

Niciun comentariu: